כשרות

כשרות המזון
כשרות המזון היא אחת מעמודי היסוד של היהדות.. הרמב"ם מסביר כי המזון הנאכל על ידי האדם הופך להיות חלק מגופו ומשפיע על נפשו ולכן יש להיזהר מאד לא להיכשל במצווה זו.

למה צריך תעודת כשרות על מזון?
בעבר מוצרי המזון שנקנו היו פשוטים ובלתי מורכבים . רובם נעשו בבית או בסביבתו הקרובה והאנשים ידעו היטב מה מכיל כל מאכל. 

היום, עם התפתחות תעשיית המזון מוצרי המזון מורכבים מחומרים רבים שאפילו אם היצרן מציין את כל תכולתן, יתכן ובחומרים מעורבבים גם חומרים לא כשרים כמו שומן בעל חיים האסור באכילה לפי דיני התורה. יש מקומות בעולם שחומרים בכמות של 3% לא חייבים לציין בכלל על המצאתם. צורות עיבוד מזון כמו מפעלים שנעזרים לייצור המזון במערכת קיטור, המזון הכשר במפעל עלול להיאסר בגלל מגע עם אדי הקיטור שבשלו בהם מאכלים אסורים. ללחם, דרוש פיקוח כי יכול להימצא בו משפרי אפיה וחומרי התפחה העשויים מחומרים המופקים מן החי ויש עליהם חשש איסור נבלות וטרפות . נפות הקמח שמשתמשים במאפיות חייבים לעמוד בדרישות ההלכה כדי למנוע הימצאות חרקים בקמח, שזו איסור חמור גם כן. ולכאורה צימוקים- מה הבעיה לקנות בכל מקום? יש מקומות שמורחים אותם בשומן חזיר.יכול להיות בעיה של הפרשת תרומות, מעשרות, ערלה ושביעית. 

דיני הכשרות הם רבים ומורכבים: סוגי מזונות כשרים,דיני בדיקת ניקיונם (למשל מחרקים), דרכי הכנתם.
*יש מזונות שלא נאכלים ביחד כמו בשר וחלב, דגים ובשר,ויש הלכות שונות לגבי ההפסקה, שטיפת הפה בין, למשל אכילת דג לבשר. על פירות העצים יש דיני עורלה ועצים שגדלים בארץ ישראל יש דינים נוספים .. (כמו: מעשרות, שנת שמיטה*)

בשר כשר
בתורה כתובים שמות הבהמות והעופות הטהורות,המותרות באכילה ושמות העופות הטמאים האסורים באכילה. היום, אין אנו אוכלים את כל הסוגים הכתובים בתורה, אלה את אלה שיש מסורת מדור לדור, שהם נאכלו על ידי אבותינו.

דיני כשרות הבשר מתייחסים בין השאר למאכלי החיות ולשחיטה-שיעשה על ידי אדם שהוכשר לשחיטה כולל תעודות מתאימות, ודיני הכשרת הבשר-שכולל בדרך כלל מליחה והשריית הבשר, יתכן גם צלייה ושריפת חלקים מסוימים על האש. באופן עקרוני אפשר להסביר, שכוונת הכשרת הבשר היא להוציא מהבשר את הדם "כי הדם הוא הנפש". ישנם חלקים של הבשר האסורים באכילה כמו חלב וגיד הנשה, שרק שוחט מומחה יודע לאבחן ולהסיר.

דגים
לדגים כשרים יש סנפיר וקשקשת. שמות הדגים משתנים ממדינה למדינה, ולפעמים דגים לא כשרים משווקים מתחת לאותו שם. לכן, חשוב לבדוק שעל עור הדג יש קשקשת. דג שמשווק כפילה או דגים מעובדים טעונים השגחה מוסמכת. כשרות המזון מתייחסת גם לטפילים ותולעים שנוטים להתרבות על דגים. מכיוון שבדגים יכול להימצא טפילים על עורם הדג ובמעיים, חשוב לקנות דגים בהשגחה מוסמכת וחשוב לבדוק את הדג לפני הבישול. (אחד מתפקידי משגיח כשרות במפעל ובמטבח המוסדי).

פירות וירקות
מתחילת הבריאה פירות וירקות כוונו לכלכלת האדם ולהנאתו.מבחינת כשרות חשוב להשגיח שאין בהם חרקים לפני האכילה.על קליפות פירות הדר יכולים להימצא כנימות. ירקות עלים קשה לבדוק ובשנים האחרונות פותחו שיטות גידול בחממות שנקראים "גידולים ללא חרקים" שמקלים על הניקוי והשגחה. יש איסור לאכול מעץ צעיר,עד הגיעו לגיל 4 שנים-מצוות עורלה. בגידולי ארץ ישראל יש גם דיני הפרשת תרומות, מעשרות, ובכל שבע שנים גם שמיטה. לכן, מי ששומר על כשרות המזון קונה מחנויות ורשתות מזון שיש בהם תעודת הכשר מוסמכת המעיד על השגחת תנאים אלה.

דברי מאפה
לחם,לחמניות עוגות וכל שאר דברי המאפה זקוקים להכשר. תשומת לב המשגיח יהיה ממקור הקמח (הפרשת תרומות...) ניפוי הקמח מחרקים,ועד לבירור כשרות כל הרכיבים המוספים. כמוכן, בצק מעל כמות מסיימת - יש צורך להפריש "חלה"- כמות מסיימת לברכה.

אורז ,קטניות, דגנים – צריכים בירור מחרקים לפני בישולם .ובירור מקום גידולם כפי שצוין לעיל על גידולים מהארץ.

חלב ומוצריו
כשרות המזון מתייחסת מזמן החליבה ועד השיווק. חליבה ע"י יהודי נקראת "חלב ישראל ** ,בכשרות מהדרין יש התייחסות לשמירת השבת בזמן החליבה .כמובן שגם בחלב ומוצריו יש לכשרות התייחסות גם לכל החומרים המוספים כמו חומרים מתחלבים , מקור תוסף הסידן וכיו"ב.

שמן
כשרות המזון תתייחס לא רק לאיכות הזרעים שממנו יופק השמן,אלא גם לניקיון המכשור.

תרופות ותוספות מזון. גם לתחום זה יש משגיחי כשרות מומחים. תרופות מרות שאין הנאה בבליעתם והם נחוצים לבריאות בדרך כלל אין בעיה בלקיחתם.. תרופות ותוספות מזון שעטופים למשל בג'לטין לא כשר, יש היום תחליפים כשרים. ואם מסיבה כל שהיא דווקא מומלץ משהו בלי הכשר או הכשר פחות מוכר אפשר להתייעץ עם רב, מה שנקרא "לעשות שאלת חכם".

  •  אשמח להסביר ביותרפרוטרוט דינים והלכות אלה ואחרות לפי בקשתכם.
  •  חלב נוכרי, נחשב לחליבה ללא נוכחות יהודי ואסורה לפי גזרת חז"ל.

 לחמים כשרים.דולוב אסטרטגיה קולינרית.jpg

אודותינו

הבעלים: שף מחקר ופיתוח גלעד דולב ובעל תעודת דירקטור מוסמך. החברה מציעה שירותים, לחברות בתחום המזון, בפיתוח מוצרים חדשים ושידרוג מוצרים קיימים. באיזרוח מוצרים מחו"ל לטעם המקומי. עזרה בשינוי סוגי כשרויות. ביקורות למכרזים ועזרה בהכנתם. ביקורות של בטיחות מזון, ומציאת פיתרונות. 

הדרכות

אחת הבעיות הגדולות של החברות, היא חוסר הזדהות של עובדיה עם מוצרי החברה. הבעיה היא שעובדי החברה לא קונים ולא ממליצים על המוצרים ולעיתים רבות גם כלל לא מכירים את מגוון מוצרי החברה. צוות המכירות לא יודעים לפצח לקוח מוסדי או שף במסעדה, אנחנו נעזור לכם ונלווה את האיש מכירות לצורך זה.

פרטי יצירת קשר

קשת 38 ראש העין 4861163 

טלפון: 03-9014949

נייד: 054-7733738