הקפאה ומוצרים קפואים

מזון קפוא
העידן וקצב החיים המהיר בו אנו חיים, הופך את מרבית הבתים כיום לבתים "עובדים" רוב ההורים מפרנסים, הילדים חוזרים לבד לבית ריק ועליהם לדאוג לעצמם לארוחת צהרים, עבור ההורים מצב זה יוצר בעיה חדשה, בה עליהם לחשוב מה הילדים יוכלו לצהרים, איזה פיתרון הם יכולים לספק לילד שחוזר רעב הביתה מבית הספר וזקוק למזון? איזו דרך קלה ומהירה יספקו להם ההורים על מנת להשביע את רעבונם באופן מהיר וקל.

תעשיות המזון זיהו את האפשרויות הגלומות בארוחות המוכנות ואת החוסר הקיים בשוק ובעזרת הטכנולוגיה שקיימת היום, הן מספקות פתרונות רבים בנושא זה לילדים שלנו.

השלב הראשוני ביותר הוא השלב בו התינוק צורך את הארוחה הראשונה שלו אחרי הגמילה מחלב, לשלב זו קיימים הירקות הקפואים המוכנים לבישול מהיר, איתם ניתן לעשות מרק עוף או לטחון אותם לארוחה רכה ראשונה, ככל שהתינוק גדל והופך לפעוט ואחר כך לילד, כך גם הפתרונות משתנים - מירוקות קפואים, שניצלוני עוף ותירס אותם ניתן לחמם בתנור או במיקרו, עד לחמגשיות עם ארוחה שלמה המורכבת מירק, פחממה ומנת בשר.

נשאלות השאלות:
מה קורה למזון שנשמר בהקפאה? למשל - ירקות או קטניות שנשמרים לעיתים תקופה ארוכה במקפיא עד לאכילתם.
איך משחזרים אותם בצורה הטובה ביותר, תוך שמירה על איכותם וטריותם של המוצרים?
כמה זמן מותר לנו לשמור את המזון במקפיא?
האם מותר להפשיר ושוב להקפיא?

אני מתאר לעצמי שהמחשבה הראשונה כשרובנו חושבים על מזון קפוא - היא כעל מזון לא טבעי, מעובד, ואולי אפילו סינתטי, בטעם מעורר בחילה. ייתכן שהאמת תפתיע את חלקינו, האמת היא, שמזון קפוא, נעשה בתהליכי ייצור טבעיים, וללא תוספת של חומרי שימור ותוספות מלאכותיות, וקיימים אפילו יתרונות והם:

  1. הנוחות בעובדה שיש בפריזר מגוון ירקות שאפשר להשתמש בהם בכל עת לפי הצורך, והם אינם מתקלקלים תוך מספר ימים מיום הקנייה  - דבר המאפשר להרכיב ארוחה למופת באופן ספונטני ללא תכנון מראש.
  2. מסתבר שבמזון קפוא, הויטמינים והמינרלים נשמרים בצורה טובה יותר - רמתם נשמרת ונשארת כמעט זהה לזו שהייתה ביום ההקפאה, מדובר במזון איכותי ועשיר בויטמינים, לעיתים קרובות עשיר אף יותר מאשר ירקות ופירות טריים. כשאנחנו קונים ירקות טריים בסופרמרקט או בשוק, בד"כ מדובר בירקות שנקטפו מספר ימים לפני זמן הקנייה,  בנוסף לכך, לאחר הקנייה, אנו מאכסנים אותם במקרר ולעיתים חולפים מספר ימים עד לרגע אכילתם, בימים אלו בזמן האכסון במקרר, חלק מהויטמינים הולכים לאיבוד. לעומת זאת, ירק שנקטף בדיוק בזמן המתאים, נשלח למפעל העיבוד, נשטף, נקלף, נחתך לצורה הרצויה, עבר חליטה מדויקת בטמפ' ובזמן והוקפא בתהליך רציף לזמן קצר - תהליך שאורך לא יותר מ-6 שעות מרגע הקטיף ואת רגע סיום תהליך ההקפאה, שומר על מירב תכולת הויטמינים לאורך זמן רב, גם לאחר ½ שנה או שנה במקפיא.
  3.  בזכות ההקפאה, ירקות ופירות רבים זמינים עבורנו במשך כל השנה, גם אם זו לא עונת ההבשלה שלהם.   

בישול / הכנת המזון

שיחזור או בישול  מזון מוקפא:
צרכנים רבים נוטים לחשוב שיש צורך להפשיר את המוצרים המוקפאים לפני בישולם. מחשבה זו מקורה בטעות. אין להפשיר מוצרים מוקפאים לפני הבישול – בזמן הקפאת המזון, נוצרים בתוכו גבישים קטנים של קרח, ברגע השחזור, בזמן ההפשרה, כל הנוזלים מפשירים והמים מתנקזים החוצה כך, שמה שנשאר מהמוצר הוא מרכיב ללא גוף  ו"בשר" שנהרס בזמן ההפשרה, במצב זה, גם חימומו לא יוכל לשקמו.
אם נכניס את המוצר לתנור חם או לסיר עם מוצרי מזון נוספים או שומן חם, המים יתאדו לתוך התבשיל וצורתו של המוצר לא תיפגע. בישול של ירקות לאחר שהוקפאו הוא קצר בהרבה מאשר בישול של ירק טרי-  ולכן פחות ויטמינים הולכים לאיבוד בזמן זה.

כמו כן, תעשיית המזון יודעת להקפיא מוצרי מזון באופנים שונים לדוגמא: תפוחי אדמה בכל צורה -פירה, מעוצבים לצ'יפס, לרצועות, פרוסים ועוד. גם סושי התעשייה יודעת להקפיא, תעשיית הארטיקים מגלגלת מיליארדים של דולרים וכל הזמן מתקדמת בטכנולוגיות חדשות של פיתוח. יש תעשיה שלמה שמקפיאה אורז מבושל, יש תעשיה שלמה שמקפיאה תבליני עלים, יש תעשיה שלמה שמקפיאה קינוחים מוכנים, תעשיה שלמה לבשר ואין לזה סוף. תעשיית המזון המוקפא מתקדמת כל הזמן וממציאה לנו אפשרויות כמעט בלתי מוגבלות.

הפשרה והקפאה:
התהליך של עבודה עם מוצרים קפואים כפי שאמרתי הוא ממצב קפוא, אבל במקרים שמפשיר מוצר אסור להקפיא שוב ,מסיבה פשוטה ראשית המירקם נהרס, שנית ההקפאה שלכם בבית או בעסק אינה הקפאה מהירה של מינוס 45 מעלות ועד שהמוצר יקפא לחלוטין במרכזו יעברו המון דקות שיהיו חממה לריבוי חידקים. שזה אומר לנו שהמוצר יהיה מזוהם ואסור לאכילה.

לסיכום:
לרוב, אין שום בעיה עם ירקות או פירות קפואים, ההפך הוא הנכון, הם לעיתים אף עשירים יותר בויטמינים מאשר כאלו שכביכול טריים . אין שום בעיה עם מזון שעבר תהליך הקפאה.

נקודה מעניינת היא ההתבוננות במקררים הביתיים שיש לנו בבית. ניתן לראות בבירור הן בארץ והן בעולם שגודל המקרר הביתי הוקטן לעומת גודלו של המקפיא, אפילו באירופה מתחיל המקפיא לתפוס מקום נכבד בכל הבתים.

מזון קפוא. דולב אסטרטגיה קולינרית.jpg

לוח זמן לחיי מדף למזון קפוא במקפיא הביתי

האוכל: בשר טרי
האריזה: קופסת פלסטיק או ניילון נצמד או אריזה מקורית 
משך ההקפאה: 2-6  חודשים

האוכל: עוף
האריזה: קופסת פלסטיק או ניילון נצמד או אריזה מקורית 
משך ההקפאה: 2-6 חודשים

האוכל: דגים טריים
האריזה: בשקיות הקפאה סגורות או אריזה מקורית
משך ההקפאה: 4-12 חודשים

האוכל: פירות ים
האריזה: בשקיות ניילון סגורות או אריזה מקורית
משך ההקפאה: 2-12 חודשים

האוכל: ירקות טריים מוקפאים
האריזה: בשקיות ניילון סגורות או אריזה מקורית
משך ההקפאה: 6-12 חודשים

האוכל: פירות טריים מוקפאים
האריזה: קופסת פלסטיק או ניילון נצמד

משך ההקפאה: 8-12 חודשים

האוכל: מנות מבושלת
האריזה: בכלים מאלומיניום
משך ההקפאה: 1-3 חודשים

האוכל: מאפים
האריזה: ניילון נצמד, נייר אלומיניום או שקיות הקפאה
משך ההקפאה: 3 חודשים

אודותינו

הבעלים: שף מחקר ופיתוח גלעד דולב ובעל תעודת דירקטור מוסמך. החברה מציעה שירותים, לחברות בתחום המזון, בפיתוח מוצרים חדשים ושידרוג מוצרים קיימים. באיזרוח מוצרים מחו"ל לטעם המקומי. עזרה בשינוי סוגי כשרויות. ביקורות למכרזים ועזרה בהכנתם. ביקורות של בטיחות מזון, ומציאת פיתרונות. 

הדרכות

אחת הבעיות הגדולות של החברות, היא חוסר הזדהות של עובדיה עם מוצרי החברה. הבעיה היא שעובדי החברה לא קונים ולא ממליצים על המוצרים ולעיתים רבות גם כלל לא מכירים את מגוון מוצרי החברה. צוות המכירות לא יודעים לפצח לקוח מוסדי או שף במסעדה, אנחנו נעזור לכם ונלווה את האיש מכירות לצורך זה.

פרטי יצירת קשר

קשת 38 ראש העין 4861163 

טלפון: 03-9014949

נייד: 054-7733738